Böcker till förskolan?

Nästa vecka ska lillstjärnan skolas in på förskolan. Det är konstigt att vår lilla tjej redan är så stor och ska ut och upptäcka världen utan sina mammor. Läskigt och spännande.

Hon kommer börja på ett litet föräldrakooperativ som  ligger 300 m hemifrån och det mesta känns riktigt bra. MEN vi är deras första regnbågsfamilj och funderar på vad vi kan göra för att informera så bra som möjligt utan att göra det hela till en för stor grej.

Idag hade vi inskolningssamtal med en av pedagogerna och pratade med henne om att köpa in några bra böcker med alternativa familjebildningar, så nu behöver jag er hjälp. Vad ska vi rekommendera för böcker? Jag måste erkänna att jag tyvärr har usel koll på utbudet och ännu sämre koll på vilka som är bra. Alla tips mottages tacksamt.

Annonser

9 svar till “Böcker till förskolan?

 1. Min syster förser våra troll med ordentlig queerkontrollerad litteratur (OBS! sagt helt utan ironi, jag älskar henne för det), senast i raden Familjeboken: http://hallongrottan.myshopify.com/products/familjeboken-inbunden
  Vet att hon köper mycket just från Hallongrottan, så kika runt där så hittar ni säkert massa bra!

  /Kapy
  -som just har sin årliga utgjutelse över alla förbaskade dagis-/skolpapper som ska fyllas i av ”mamma” och ”pappa”. Hur jefla svårt ska det vara att skriva ”förälder 1” och ”förälder 2” eller vårdnadshavare eller något annat?! Morr.

 2. Familjeboken är bra, likaså Sagolikt Bokförlags böcker, där finns det böcker för flera åldrar. Kika in deras hemsida, Hallongrottan har många bra böcker också.

 3. Trollet älskar ”Malins mamma gifter sig med Lisa”. Jag är väl så där imponerad, men jag älskar att hon älskar den ;)

 4. Vi gav förskolan ”Jösta och Johan” i present nu när vi kom tillbaka efter hösten. Nödrim en masse, men en söt historia och fina bilder. Min nästan-tvååring är fortfarande för liten för att riktigt hänga med i historien och uppskatta den, men hon gillar bilderna och att texten är rytmisk.

  Det mesta från Sagolikt är väl bra?

  För övrigt håller jag med Kapy. När vi skolade in skrev vi, när det gick, bådas uppgifter under ”mamma”. När det var för lite plats strök vi demonstrativt över ”pappa” och skrev dit ”mamma”. Inskolningspedagogen bad om ursäkt innan vi sade något, och sa att hon skulle ta upp det med rektorn. Nu fick vi ett nytt papper inför höstterminen, och det står fortfarande ”mamma” och ”pappa”. Varför är det så svårt att skriva ”förälder”? Eller varför inte bara ha rubriken ”viktiga människor” och så får folk själva fylla i sin relation till barnet?

 5. Slottet med dom många rummen. En rolig och lärande berättelse om hur man kan få barn på olika sätt. En groda följer ett par (Martin & Malin) genom ett sott och träffar olika familjer (bla 2 mammor) & doktorer och lär sig om insemination, adoption och IVF. Jag har skaffat barn själv genom Danmark och min dotter tycker boken är toppen! Dessutom finns ett upplag med bilder på olika familjer bla 2 mammor och barn och en mamma och barn. Vårt dagis har nu oxå köpt in då jag tipsat :)

 6. Spännande att er fina tjej nu går på förskola! När jag började på jobbet gick där redan en flicka med två mammor. Det fanns ingen speciell litteratur alls, vilket känns trist. Men jag vill ändå påpeka att barn är väldigt tillåtande och inte har några förutfattade meningar. En pojke var under en rätt lång period väldigt mammig och han var avis på flickan med två mammor. Så ville också han ha. Har läst Malins mamma gifter sig med Lisa, då jag har skrivit en c-uppsats om och hur det tas upp i slolans tidiga år att barn kan ha homosexuella föräldrar. Intressant! Måste kitta upp Prinsens bibliotek nu känner jag. Lycka till med böckerna och inskolningen! Kram

 7. RFSL har ett projekt om Barn i regnbågsfamiljer och på projektets hemsida finns en litteraturlista över normkritiska böcker för barn. Har tänkt att jag ska titta igenom listan en dag även om jag ännu inte kommit så långt…
  http://www.rfsl.se/?p=5397

 8. Lånar lite tips. :-)

 9. Lill-Zlatan och morbror raring är en fin bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s