när, hur, åt vilket håll?

Om ungefär en månad är det tänkt att bebisen ska komma, men det betyder att det lika gärna kan dröja sex veckor eller att den kan bestämma att komma nästa vecka eller imorgon, jag skulle vilja veta när.  Mitt kontrollbehov skriker och kvider av att inte veta, jag är inte van vid att inte veta, inte kunna påverka.

Vi har försökt preppa allt vi kan, med hemmafixande varvat med profylaxkurser, regnbågsgrupp på mama mia och genomgång av dyktekniken med Cayenne, men allt kan man inte preppa. Idag var vi på kontroll hos barnmorskan, bebisen låg inte kvar i samma fina position som den hade sist, då var huvudet ner och rumpan upp, nu är det tvärtom. Så ska det inte vara, inte om man vill föda vaginalt i alla fall.

Vi blev genast inbokade på ett vändningsförsök, så på måndag bär det av till SÖS för att se om bebisen har bestämt sig för att huvudet ska vara nedåt i alla fall, eller om den ska gå med på att vändas med lite hjälp. Tydligen funkar vändningsförsöken i ungefär hälften av fallen, hur många bebisar som hinner vända rätt på sig själva vet jag inte, inte hur många som vänder tillbaka efter lyckat vändningsförsök heller.

Om vändningsförsöket funkar eller om bebisen redan har hunnit vända tillbaka är allt frid och fröjd igen, om inte så får vi ställa om oss mentalt och inrikta oss på planerat snitt, och i så fall ska snittet göras nån vecka eller två innan BF, alltså ganska snart. Sen har jag hört talas om minst två stycken vars förlossningar sattes igång av vändningsförsöken, de åkte till förlossningen för vändningsförsök och kom hem med en bebis.

Undrar hur det kommer bli för oss, när kommer bebisen, hur? Åt vilket håll?

Annonser

15 svar till “när, hur, åt vilket håll?

 1. Jag har peövat båda varianterna och det blir fantastiska resultat på båda sätten ;)

 2. Oj, vad spännande! Det är hemskt att inte ha kontrollen och de där sista graviditetsveckorna kan verkligen skratta ens kontrollbehov rakt i ansiktet. Har aldrig gjort vare sig vändningsförsök eller k-snitt så jag har inga goda råd att bjuda på. Men jag håller alla tummar för att den lilla ligger rätt på måndag och vill ligga kvar där. Spännande tider!

 3. Eller också gör det lilla livet som min bror som vände sig _under_ förlossningen. Min mor påstår att det inte är att rekommendera som upplevelse. Lycka till!

 4. Bill låg i säte och vändningsförsöket misslyckades. Läkaren jämförde för övrigt vändningsförsök med att försöka pilla upp ett hårdkokt, skalat ägg ur en äggkopp! Det blev i alla fall planerat snitt med henne. En helt igenom positiv upplevelse trots att jag verkligen hade velat föda vaginalt.
  Bull låg rätt väg men vägrade ju komma ut trots att jag VILLE föda vaginalt. Så efter en vecka blev det ju snitt där med. Och det gick jättebra.
  Sensmoral: det är ingen fara om det blir snitt.

  Och jösses vad spännande det hela är!!!!!
  KRAM!

 5. Så spännande! Även om jag inte har någon erfarenhet alls (vilket gör mig till expert!) så tror jag att de flesta bebisar ändå kommer ut och resultaten brukar vara finfina!

 6. Hysteriskt spännande och stort är vad det är! 4 veckor!! Jisses.
  Jag följer er med spänning!

 7. Hm, tror M snurrade 2 varv sista 3-4 veckorna… och har fortfarande svårt att hålla sig stilla -tror ni ska förvänta er en livlig sort!

 8. Ja, det är frustrerande att inte kunna styra upp det hela :-)

  Men det blir säkert helt underbart bra, hur det än blir. Och ni kommer att bli helt fantastiska mammor. Jag hoppas den kommer precis när det är dags. På exakt det sätt som den vill.
  Och som sagt, det är nog en livlig krabat. Härligt!

 9. Oh vad roligt ni är så nära! Jag hoppas vändningsförsöket går bra.

  Följer er med spänning!! /Å

 10. Jösses, tänk att jag hittat tillbaka till din blogg efter fjartan år år, typ. :)

  …och bebis på gång och möjligt vändningsförsök dessutom. Precis som jag fick.
  Min son hade inga planer på att vända sig och efter ett kort vändningsförsök – för övrigt enda gången jag hade nytt av andningen som jag så duktigt hade lärt mig via utbildningsDVD – så hände absolut ingenting.
  Lika envis som han är idag vid två års ålder var han i magen.
  Så det blev planerat snitt, men kort tid att förbereda tanken pga att de upptäckte att han låg i säte så sent.
  Så från torsdag till efterföljande fredag hade vi på oss att komma över ”besvikelsen” att inte få föda ”vanligt”.

  Idag är jag tacksam på ett sätt att jag snittades, jag tror jag hade räkmacka efter pga det, på ett annat sätt känner jag mig snuvad på en förlossning.

  Men resultatet är ju trots allt det viktigaste… :)

  Nu ska jag följa dig med glädje här igen.. det kommer gå SUPER!

  \FMEmbla från FL

 11. Skönt att höra att det är fler än jag som har kontrollbehov. Jag får verkligen bita mig i tungan för att inte börja skriva listor redan. Våran bebis ska komma (om allt går som det ska) i augusti. Lycka till med allt. Kram C

 12. Jag tyckte att det var rätt skönt att för en gångs skull släppa på kontrollbehovet och inse att jag faktiskt inte kunde göra något. Jag tog igen det på annat. :-D

 13. Hur lyckades ni få dykteknik-genomgång med Cayenne? Håller hon kurser? Jag vill gärna använda dyktekniken under förlossningen. Skriftliga beskrivningar i all ära, men jag skulle känna mig tryggare om någon hade kunnat visa lite innan/kolla att jag gör ”rätt”. Skulle kännas särskilt tryggt att ha fått prova innan om det blir så att vi inte föder på BB Stockholm där de tycks vara lite mer vana vid tekniken.

 14. Eva > Jag ringde helt enkelt upp henne och frågade. Hittade henne på eniro. Vi fick ihop en grupp av intresserade och det blev väldigt lyckat.

 15. Smart :-) Jag kanske ska försöka med samma sak!
  Tack för tips :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s