Mat

Surfar runt och försöker få koll på vad det är gravida ska och inte ska äta,  inser att trots att jag har försökt bli gravid så länge så har jag dålig koll på vad som gäller efter ett positivt gravtest. Ser på livsmedelsverkets sida att sushi tydligen är ok nu (vad hände med gravidsushin?), och att man nuförtiden kan äta både gravad och rökt lax om den är nygjord, men att reglerna har flyttat över till ostar istället, nu ska man skära av kanten på mögelostar även om de är pastöriserade. Känns som en ny värld, en spännande och konstig ny värld. Är verkligen en kant på en brieost farlig?

Surfar vidare och försöker ta reda på om det är farligt att vi låter katterna komma upp i sängen. Toxoplasmus verkar inget vidare. Har så klart hört förut att gravida ska undvika att tömma kattlådan, men räcker det? Våra katter har ingen låda som ska tömmas, de har en kattlucka och går ut istället, men sen kommer de ju in igen, och de hoppar upp i sängen och sover, måste vi sluta med det?

Annonser

5 svar till “Mat

 1. Om man letar tillräckligt mycket hittar man någon som säger något om precis allting och tillslut kan man bara dricka vatten. Jag följde livsmedelsverkets rekommendationer och försökte att inte lyssna på andra skräckhistorier.

  Jag har för mig att man inte fick äta några mögelostar alls när jag var gravid, så får man det nu har de lättat på reglerna där också.

  I princip alla som levt med katter har redan haft toxoplasma och kan till och med göra rent kattlådan utan att det är någon fara. Jag tror att man kan få göra ett test på MVC om man är orolig. Själv umgicks jag som vanligt med katterna, men lät bli kattlådan (Fast det berode en hel del på att jag mådde så illa hela tiden)

  Man kanske inte vill att katterna ska vara i sängen sen när barnet kommit, så av den anledningen kan det ju vara bra att börja träna dem redan nu på att sova någon annanstans.

 2. Tack Kattmamman! Du hade rätt med mögelostarna, att man inte ska äta dem enligt livsmedelsverket, jag blandade ihop det som stod där med det jag hörde av en kompis.

 3. Åh jag som blev hoppfull nu gällande mögelostar! Jag trodde plötsligt att jag missat något väsentligt som skulle kunna förändra mitt liv ;-) Jag saknar mögelostar något fruktansvärt! I Danmark är reglerna dock inte lika hårda gällande ost, där är det fortfarande ok med pastöriserade ostar, så jag har faktiskt ”fuskat” ett par gånger………

 4. Jo, man kan göra ett test om man är immun mot toxoplasmos, så behöver man inte oroa sig.

  Vad härligt det är att ni får sätta er in i allt detta. Själv tyckte jag inte det var så farligt det där med vad man inte får äta. Undvika fisk från insjöar och Östersjön, rått kött och mjuk ost. Fast jag nojjade ju någon gång i början ändå, det ingår nog.

  Kram

 5. Men mögelost går fint att äta om man bara värmer upp till kokpunkt :-) Gorgonzolasås går således fint och kan kanske lindra den värsta mögelostabstinensen, Fertilitetsturisten? :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s